Aslama nasıl yapılır?

2022 By admin 0

Aşlama Adana yöresine özgü meyan kökünden yapılan bir içecek türüdür. Adana Aşlama, meyan (Glycyrrhiza glabra) bitkisinin kökünün dövülerek terbiye edilmiş lifli halinin içme suyu ve buz ile birlikte soğuk olarak demlenip süzülmesi ile elde edilen ve buzlu su ile seyreltilerek servis edilen içecektir.

Meyan kökü kaç dakika demlenir?

Bir bardak kaynamış suyun içerisine 1-1,5 tatlı kaşığı meyan kökü atılır ve 5-6 dakika süresince demlenmeye bırakılır. Meyan kökü çayı, bir çay kaşığı bal ya da bir çubuk tarçın ilavesi yapılarak tatlandırılabilir.

Meyan kökü haşlama nasıl yapılır?

Aşlamanın, meyan bitkisinin kökünden de yaprağından da olabileceğini söyleyen Yalçın, meyan kökünün üç dört saat normal sıcaklıkta bir suda bekletilip, içine bir çubuk tarçın, bir zencefil, 50 gram kadar da kekik atıldığını söylüyor.

Meyan şerbeti günde kaç bardak içilmeli?

Prof. Dr. Tuzcu, meyan şerbetinin günde bir veya en fazla iki bardak tüketilmesi gerektiğini belirterek, daha fazla tüketilmesinin kişiye yarardan çok zarar getireceğini söyledi.

Meyan kökü suyu nasıl yapılır?

Çarşıdan aldığımız döyülmüş ve ufalanmış meyan kökünden bir tutam sürahiyeye bırakalım ve üzerine yeteri kadar su bırakıp dinlendirelim. bBekledikçe meyanın tadı suya çıkacaktır. Sonra ince süzekle başka bir sürehiyeye süzüp soğuk olarak içelim.

Meyan kökü kimler kullanamaz?

Özellikle böbrek, akut böbrek ve kronik böbrek hastaları meyan kökü şerbetini kullanmamalıdır. Yine şeker hastalarından iğne ve insülin kullananlar bu şerbeti içmemelidir. Kalp hastaları, kalp yetmezliği ve kronik karaciğer rahatsızlığı olanlar bu maddeden tüketmemelidir.

Meyan kökü çubuğu nasıl kullanılır?

Meyan kökünün taze veya kuru kökleri yoğun bir kıvam alana kadar suda kaynatılır. Suda kolaylıkla eriyen parlak, siyah renkli tatlı bir öz elde edilir. Pastil olarak alındığında göğsü yumuşatır, öksürüğü keser. Ağızda emilen meyan kökü mide rahatsızlıklarını giderir.

Meyan kökü nasıl elde edilir?

Meyan kökü Akdeniz ve Asya'da yetişen baklagiller ailesinden Glycyrrhiza glabra adlı bir bitkinin köküdür. Dere ve nehir kenarlarındaki kumluklarda yetişir. Sonbaharda topraktan çıkarılan kökler temizlenip, kurutulur.

Meyan kökü nasıl yazılır?

altın kökü, eğir kökü, helvacı kökü, meyan kökü; ek kök, saçak kök, yumru kök vb.