Alüvyal topraklar dünyada nerelerde görülür?
2022Alüvyal topraklarının görüldükleri yerler genellikle akarsu boyları ve delta ovalarıdır. Delta ovaları ise akarsuların taşıyıp biriktirmesi sonucunda oluşmuş ovalara denmektedir. Ülkemizde pek çok yerde alüvyal topraklar görülmektedir. Özellikle alüvyal topraklar iç kesimlerde görülür.Mar 4, 2021
İçindekiler
- 1 Alüvyal topraklar hangi alanlarda görülür?
- 2 Kolüvyal topraklar dünyada nerede görülür?
- 3 Alüvyal ovalar nerede?
- 4 Çernezyom toprak dünyada nerede görülür?
- 5 Alüvyon nerede bulunur?
- 6 Alüvyal toprak oluşumunda ne etkilidir?
- 7 Regosoller toprak nerede görülür?
- 8 Regosol topraklar Türkiye’de nerelerde görülür?
Alüvyal topraklar hangi alanlarda görülür?
Özellikle bu alüvyon topraklar ülkemizin iç kesimlerinde yer almaktadır. Erzurum, Erzincan, Muş, Konya Ovaları, Niksar ve Erbaa bu toprakların geniş alan kapladıkları yerlerdir. Buradan da anlayacağımız gibi alüvyonun görüldüğü yerler akarsu boyları ve delta ovaları alanlarıdır.
Kolüvyal topraklar dünyada nerede görülür?
Dağ yamaçlarında görülen bu tip toprak özelliği dağlık alanlarda bulunmaktadır. Kolüvyal topraklar, yamaç toprakları olarak dağlık alanların yamaç eteklerinde bulunmaktadır. Ülkemizde dağlık alanlarda, sıra dağ eteklerinin diplerinde görülmektedir.
Alüvyal ovalar nerede?
Coğrafyada, ova genellikle alçak bölgelerde bulunan ama yanlış bilinenin aksine bazen yükseklerde de bulunabilen, akarsu alüvyonlarının oluşturduğu birikimli, düz bir arazi alanıdır. Ovalar vadiler boyunca veya dağların eteklerinde, kıyı ovaları ve yaylalar veya yayla ovaları olarak ortaya çıkar.
Çernezyom toprak dünyada nerede görülür?
Orta kuşakta yarı nemli bölgelerde dağ çayırlarının altında görülür. Türkiye'de Doğu Anadolu özellikle Erzurum-Kars platosunda sıkça rastlanır yeryüzünde ise;Ukrayna, Romanya, Arjantin, Kanada ile ABD'de rastlanır.
Alüvyon nerede bulunur?
Alüvyonlar, geniş vadilerin birçoğunda tabanda geniş yer kaplar veya daha geniş yerlere yayılarak, alüvyon ovalarını teşkil ederler. Türkiye'de Büyük Menderes, Küçük Menderes, Gediz, Seyhan, Ceyhan ırmaklarının vadileri alüvyon ovalarıdır.
Alüvyal toprak oluşumunda ne etkilidir?
topraklardır. Bu toprakların il hudutları içindeki büyüklüğü 2.312 ha.dır. Alüvyal Sahil Bataklıkları: Bu topraklar, göl kıyılarında yer alan göl ve yüzey akışlarının etkisi ile devamlı veya yılın büyük bir bölümünde yaş ya da bataklık durumunda olan topraklardır.
Regosoller toprak nerede görülür?
Volkanik arazilerde görülen kumlu topraklardır. Ülkemizde Nevşehir yöresi gibi volkanik arazilerde yaygın olan bu gözenekli topraklar, patates tarımına oldukça elverişlidir.
Regosol topraklar Türkiye’de nerelerde görülür?
*REGOSOL'LER Kumlu depolar üzerinde bulunan topraklardır. Çoğunluğu kum boyutunda olan asitik karakter gösteren volkanik arazilerde oluşmuşlardır. İç ve Doğu Anadolu bölgesindeki volkanik arazilarde bu topraklara rastlanır.