Allahın üstüne yemin etmek günah mı?
2022Hz. Peygamber “Yemin edecek kişi, Allah dışında hiçbir şey üzerine yemin etmesin” (Nesâî, Eymân, 4); “Allah dışında bir şey üzerine yemin eden kimse şirk koşmuştur” (Müsned, II, 34) buyurmuştur.08-May-2019
İçindekiler
- 1 Yeminini bozan bir kişi ne yapmalı?
- 2 Allah’ın üzerine yemin etmek ne demek?
- 3 Yemini yerine getirmemenin günahı ve kefareti nedir?
- 4 Vallahi billahi tallahi demeden yemin olur mu?
- 5 Hangi yeminler yemin sayılmaz?
- 6 Yemini bozmak günah mıdır?
- 7 Allah üzerine yemin edilir mi?
- 8 Yemin ederim demek günah mı?
Yeminini bozan bir kişi ne yapmalı?
Yemin bozmanın kefareti için zekat alması caiz durumda olan 10 fakire tüm bedenini kapatacak kadar 1 kat elbise verilir. Aç olan 10 fakire 1 gün içerisinde 2 defa yemek verilir. Diğer taraftan 1 fakire 10 gün yemek vermek de yemine kefaret olur.
Allah’ın üzerine yemin etmek ne demek?
Sözlükte "sağ el, sağ taraf, gerçek, ant, kuvvet, bereket" anlamlarındaki yemîn (çoğulu eymân), terim olarak bir kimsenin kararlılığını pekiştirmek ve başkalarını ikna etmek amacıyla söz ve beyanını Allah'ın adını veya bir sıfatını zikrederek kuvvetlendirmesini ifade eder.
Yemini yerine getirmemenin günahı ve kefareti nedir?
Kur'an'da “Allah kasıtsız olarak ağzınızdan çıkıveren (lağv) yeminlerden dolayı sizi sorumlu tutmaz; fakat bilerek yaptığınız yeminlerden dolayı sizi sorumlu tutar. Bunun da kefâreti, ailenize yedirdiğinizin orta hallisinden on fakire yedirmek, yahut onları giydirmek, yahut da bir köle âzat etmektir.
Vallahi billahi tallahi demeden yemin olur mu?
Yalan yer eyemin etmek günah mıdır? Yemin, yalnız Allahü teâlânın isimlerini söylemekle olur. Vallahi, billahi, tallahi şeklinde söylenen sözler yemin yerine geçer. Artık günlük hayatımızda dil alışkanlığı ile söylenen ve ne yazık ki adet haline gelmiş yalan söylemelerde 'vallahi, billahi' kullanılmakta.
Hangi yeminler yemin sayılmaz?
Yeminin ciddisi de şakası da geçerli olur. Bu bakımdan şaka ile de olsa yemin etmemelidir. İslam terbiye ve ahlakına son derece aykırı olan 'Şöyle yaparsam kafir olayım', 'Yahudi, Hıristiyan olayım', 'Allah'ın kulu, Peygamberin ümmeti olmayayım', 'Allah ruhumu imansız alsın', gibi sözlerden sakınmak gerekir.
Yemini bozmak günah mıdır?
Allah 'ı kefil tutarak kuvvetlendirdikten sonra yeminlerinizi bozmayın. Şüphesiz ki Allah yaptıklarınızı bilir. ” (Nahl, 16/91) geçmektedir. Sadece farz ya da vacip bir şeyi uygulamamaya veya haram ve günah olan işi yapmaya yemin eden kimsenin bu yeminini yerine getirmeyip kefaret ödemesi gerekir.
Allah üzerine yemin edilir mi?
Hz. Peygamber “Yemin edecek kişi, Allah dışında hiçbir şey üzerine yemin etmesin” (Nesâî, Eymân, 4); “Allah dışında bir şey üzerine yemin eden kimse şirk koşmuştur” (Müsned, II, 34) buyurmuştur. Dolayısıyla yemin “vallâhi, billâhi, tallâhi”, “Allah'ın kudreti üzerine yemin ederim ki” gibi ifadelerle yapılır.
Yemin ederim demek günah mı?
Kur'an-ı Kerîm'de, kasıtsız olarak ağızdan çıkıveren yeminlerden dolayı sorumlu tutulmayacağımız bildirilmiştir. Bakara Sûresinin 225.nci ayetinde Yüce Rabbimiz: “Allah sizi kasıtsız yeminlerinizden sorumlu tutmaz.