Üzerine idrar sıçraması namaza engel mi?
2022ŞAFİİ MEZHEBİNE GÖRE, necasetin zerresi dahi namaz kılmaya engeldir, temizlenmesi yani yıkanması farzdır. Fakat istincadan sonra kalan necaset affedilmiştir. MALİKİ MEZHEBİNE GÖRE, necaset namaza mani değildir.Apr 21, 2021
İçindekiler
- 1 Akıntılı iç çamaşırı ile namaz kılınır mı?
- 2 Ayakta işeyen namaz kılabilir mi?
- 3 Az idrar kaçırmak abdesti bozar mı?
- 4 Namaza engel olan pislikler nelerdir?
- 5 Tuvaletinin geldiğini hissetmek abdesti bozar mı?
- 6 Mezi ile namaz kılınır mı?
- 7 Erkeklerin ayakta işemesi günah mı?
- 8 Çamaşıra idrar Damlamasi namaz kılınır mı?
Akıntılı iç çamaşırı ile namaz kılınır mı?
Kur'an-ı Kerim'e göre idrar ile dışkı ve gaz çıkarma durumunda abdest bozulmaktadır. Bunun yanında kadınlardan gelen adet, lohusalık gibi durumlarda kan gelmesi halinde de abdest bozulmaktadır. Fakat vajinadan gelen diğer akıntıların abdesti bozup bozmadığı ile ilgili olarak bir delil yoktur.
Ayakta işeyen namaz kılabilir mi?
Namaz kılan idrarı üzerine sıçratmamak için duyarlılık göstermesi gerekir. İslam fıkhında buna 'istibra' denir. Kişi ayakta idrar yaptıktan sonra abdest alırsa ve bu birkaç adım sonra çıkarsa abdestin bozulmasına yol açar. Bu durumda namazın sıhhatini tehlikeye düşürür.
Az idrar kaçırmak abdesti bozar mı?
Bir kişi abdest aldıktan sonra hapşırırsa abdesti bozulmamaktadır. Yalnız hapşırma esnasında idrar kaçırma yaşanıyor ise o halde abdest bozulmuş sayılır.
Namaza engel olan pislikler nelerdir?
Kan, domuz eti, sarhoş edici içkiler, insan idrarı, dışkısı ve ağız dolusu kusmuğu, etinin yenmesi helâl olmayan hayvanların eti, idrarı ve dışkısı dinen necis (pis) olduğunda ittifak edilen maddelerdir. Fakihlerin çoğunluğu şarabı da maddeten necis saymışlardır.
Tuvaletinin geldiğini hissetmek abdesti bozar mı?
Şöyle ki: ayette bahsedilen eylem "tuvaletten gelmek"tir. Kişi tuvalete gidip de hiçbir şey yapmadan geri gelse sadece "tuvaletten geldiği için" yine de abdesti bozulmuş olur mu? Hayır, bozulmaz.
Mezi ile namaz kılınır mı?
İdrar yolundan gelen berrak sıvı gusül yapmayı yani yıkanmayı gerektirmez. Ancak bu sıvı abdesti bozar. Bunun için namaz abdestinin yenilenmesi gerekmektedir. Ayrıca bu sıvının bulaştığı yerin temizlenmesi gerekir.
Erkeklerin ayakta işemesi günah mı?
Dinimizde ayakta idrar yapma tavsiye edilmemektedir. Bunun sebebi ayakta yaparken kıyafetlere ve etrafa sıçrayan idrardır. Ayrıca ayakta idrar yapıldığı zaman idrar kesesi tamamen boşalmayıp kalan idrar sonradan çamaşırda ıslaklık ve kirlenmeye sebep olmaktadır.
Çamaşıra idrar Damlamasi namaz kılınır mı?
ŞAFİİ MEZHEBİNE GÖRE, necasetin zerresi dahi namaz kılmaya engeldir, temizlenmesi yani yıkanması farzdır. Fakat istincadan sonra kalan necaset affedilmiştir. MALİKİ MEZHEBİNE GÖRE, necaset namaza mani değildir.