Ölüye gusül abdesti aldırılır mı?
2022İçindekiler
Ölüye gusül abdesti nasıl aldırılır?
Sadece dudaklarının içini ve dışlarını, burun deliklerini, göbek çukurunu parmakla veya parmağına sardığı bezle mümkün mertebe siler. Ondan sonra ellerini, kollarını yıkar. Sahih olan görüşe göre başını da meshedip, ayaklarını geciktirmeksizin hemen yıkar. Böylece ölüye abdest verilmiş olur.
Ölüyü yıkayan kişi gusül abdesti alması gerekir mi?
Yıkayan kişiler abdestli olmalıdır. Ölü doğan çocuk örtü ile örtülüp defnedilir. Yıkanmasına gerek yoktur.
Ölünün 7 günü ne olur?
Ölünün 7. günü "pişi" yapılarak komşulara dağıtılır. 40. ve 52. günlerinde evde ya da camide mevlit okutulur. Evde okutulan mevlitte yemek verilir. Camide okutulursa gelenlere gülsuyu, şeker ve lokum ikram edilir.
Ölüye dokunulur mu?
"Benden önce ölürsen seni ben yıkar ve kefenlerim." ( Böyle hallerde ölüye teyemmüm verilir ki, zaruret sebebiyle, erkeğe kadın, ya da kadına erkek teyemmüm verirken eğer mahremi değilse, yabancı ise çıplak elini dokundurmadan teyemmüm ettirecektir.
Ölüye abdestsiz bakılır mi?
Dinimizin hükümlerine göre; cenaze yıkanıp kefenlendikten sonra yüzünün açılarak yakınları tarafından son kez bakılması ya da öpülmesi uygun görülmüştür.
Gusül abdesti almadan cenazeye gidilir mi?
Cenaze namazlarinda abdest almak gerekmiyor ama cenabet de olunmaz yani.
Cenazeye abdestsiz bakılır mı?
Dinimizin hükümlerine göre; cenaze yıkanıp kefenlendikten sonra yüzünün açılarak yakınları tarafından son kez bakılması ya da öpülmesi uygun görülmüştür.
Ölünün 7 günü mezarda ne olur?
Belli günlerde yapılan tüm uygulamalar ölünün öbür dünyada rahat etmesi, azap çekmemesi içindir. Cenaze gömüldükten yaklaşık yedi gün sonra, ölen kişinin yaşarken kılmadığı namazların, tutmadığı oruçların, yerine getirmediği ibadetlerin ve borçlarının hatim ıskatı yapılır.